Paras treeniohjelma? Kuinka paljon proteiinia? Rasvanpolttosyke? Paras ruokavalio?

Sprint-vs-Marathon-1

(Internetin syövereistä löytyvä kuva millä idioottimaisesti perustellaan korkeaintensiteettisen intervalliharjoittelun eli HIIT:n ylivertaisuutta peruskestävyysharjoitteluun nähden.) 

 

Otsikon mukaisista asioista herää jatkuvasti kysymyksiä ja yleensä ne ovat samankaltaisia: ”Mikä on paras treenijako lihasmassan kasvatukseen?” ”Onko parempi syödä 2 vai 2,5 grammaa proteiinia per painokilo?” ”Kuinka paljon haaraketjuisia aminohappoja ja treeniboosterijuomaa pitäisi ottaa ennen treeniä?” Ihmiset ovat luultavasti aikojen alusta alkaen etsineet viisasten kiveä, millä kaikki heidän ongelmansa ratkeavat ja unelmat tulisivat toteen. Ei ole tainnut kyseistä kiveä vielä löytyä tähän päivään mennessä, kun katsoo maailman menoa…

Päivittäin asiakas- ja koulutustyössä kuulee jatkuvasti kysymyksiä liittyen optimaalisiin treenimetodeihin, ruokavalioihin ja yms. vastaaviin aiheisiin. On hämmästyttävää miten vaikeaa kokonaisuuksien ja olennaisten asioiden hahmottaminen on monille ihmisille ja jopa omien alojensa ammattilaisille. Viisasten kiven etsintä -projektissa ihmiselle tuntuu olevan luontaista tarttua pieniin yksityiskohtiin ja muodostaa niistä oman elämänkatsomuksensa perusta ja kivijalka. Urheilun, liikunnan ja ravitsemuksen suhteen ne ovat tänä päivänä mm. optimaalinen treeniohjelma, optimaalinen sykealue rasvanpolttoon, proteiinin määrä per painokilo, gluteenin välttely ja yms. Listaa voisi jatkaa loputtomiin ja aina jokaiseen aiheeseen liittyen löytyisi blogi, kirja, valmentaja tai muu auktoriteetti mikä antaisi hyväksyntänsä tälle lopulliselle totuudelle. Kokonaisuudella ei niin väliä, kunhan löytyisi nyt vaan se täsmäliike vatsamakkaroiden käristelyyn…

 

Kolmio

 

Yllä olevassa kolmiossa näkyy liikunnassa ja urheilussa kokonaisuuden kannalta merkittävät asiat. Harjoitus, ravinto ja lepo ovat kaikki yhtä tärkeitä osa-alueita kokonaisuuden kannalta ja mikäli näistä osa-alueista jokin ei ole kunnossa, niin sitä ei voida korvata pienillä yksittäisillä teoilla tai varsinkaan painottamalla jotain osa-aluetta entistä enemmän.

Mikäli ravinto on huonolla tolalla ja tavoitteena on pudottaa painoa ja polttaa rasvaa vyötäröltä, niin aamulenkin juokseminen tyhjällä vatsalla ei ole oikea ratkaisu. Tämähän on hyvin yleinen tapa toimia, mutta yllä olevan kolmion merkityksen sisäistämällä ymmärtää ettei kokonaisuus ole enää tasapainossa. Ravintoon ei kiinnitetä huomiota tai sitä ei muuteta parempaan suuntaan, mutta vastapainoksi lisätään harjoittelu-osioon aamulenkkejä tyhjään vatsaan. Tämä tarkoittaa kokonaisuuden kannalta sitä, että harjoittelun osuutta lisätään entisestään ja ravinnon osuus pysyy samana tai se jopa heikkenee. Aamulenkkien lisääminen aiheuttaa helposti myös levon karsimista, koska aamuisin nukkumisen sijaan on herättävä ja lähdettävä juoksemaan tyhjällä vatsalla että rasva palaa! Kokonaisuus ei ole enää kunnossa, vaan entistä huonomassa jamassa ja tavoitetta eli laihtumista ja rasvan palamista ei tapahdu.

Treenien määrä on vähintään 10 harjoitusta viikossa ja ruokavalio on viimeisen päälle maidoton, gluteeniton ja kaikki lisäravinteetkin on mukana täydentämässä optimaalista kehittymistä, jotta triathlonin aikaa saadaan parannettua kahdella minuutilla. Treenejä on aamulla ja illalla ja vapaa-aika töiden lisäksi menee syömisen suunnitteluun ja kellon tarkkailuun ettei yksikään gojimarja-maca-hamppuproteiini-BCAA-välipaladrinkki jää ottamatta. Illalla nukkumisen sijaan täytyy päivittää päivän treenit facebookkiin,instagramiin ja blogiin ja aamulla nukkumisen sijaan on taas juostava. (Jos haluaa kohottaa kuntoa tai polttaa rasvaa, niin täytyy juosta!) Homma vaikuttaa ammattimaiselta ja kaikki mahdollinen on tehty oikein, treenit, sykkeet, ruokavalio, ruokailun rytmitys, lisäravinteet ja jne. Kokonaisuuden kannalta unohtui kuitenkin yksi oleellinen osa-alue eli lepo. Ilman riittävää lepoa kehitystä ei tapahdu vaikka harjoittelu ja ravinto-osuus olisivat kuinka täydelliset tahansa.

Taas on ruokavalio laitettu tiptop kuntoon ja nukkuminen on hallussa. Illalla juodaan rauhoittavaa sieni-yrtti-teetä muutamilla superfoodeilla höystettynä ja meditoinnin ja piikkimatolla rentoutumisen jälkeen nukutaan optimaaliset 7-9 tunnin mittaiset yöunet. Aamulla suoritetaan kevyt jooga ja nautitaan elimistöä päivään herättelevä superfoodeilla rikastettu smoothie, joka antaa energiaa pitkälle iltapäivään. Lähtökohdat ovat täydelliset iltapäivän treeniä ajatellen ja tavoitteena on näyttää työkavereille oman fysiikan ylivertaisuus ensi kesän Tukholman maratonilla. Iltapäivällä Crossfit treenit kutsuu ja kunto se vaan jatkaa rakettimaista kehityskäyräänsä. Muutamina aamuina käydään vetämässä HIIT treeni, niin juoksukin kehittyy varmasti sen verran kovaksi ettei työkavereilla ole edes maratonin ensimmäisillä kilometreillä mahdollisuutta pysyä vauhdissa mukana. Kokonaisuuden kannalta kävi tässäkin tapauksessa lopulta niin, että harjoittelun osa-alueella epäonnistuttiin täydellisesti ja ei harjoiteltu yhtään tavoitetta palvelevalla tavalla. Ravinto ja lepo olivat taas kerran täydellisiä, mutta kokonaisuuden kannalta hommasta ei tullutkaan mitään harjoittelun ollessa vääränlaista. (Normaali ihmisen kannalta toki edellisen kaltainen olisi jo melko täydellisyyttä hipova harjoittelun, levon ja ravinnon kokonaisuus mikäli tavoitteet olisivat yleisessä kuntoilussa ja crossfitissä kehittymisessä. Nyt tavoitteet olivat kuitenkin maratonissa.)

 

Yhteenvetona siis:

* Opettele harjoittelemaan järkevästi ja pyri jatkuvaan kehitykseen. Sisäistä ettei ole olemassa mitään yhtä ja oikeaa harjoitteluohjelmaa, liikettä tai metodia. On olemassa erilaisia tavoitteita ja niiden saavuttamiseen on olemassa erilaisia välineitä.

* Opettele syömään terveellisesti ja nautinnollisesti. Sisäistä ettei hiilihydraatit, rasvat tai proteiinit ole pahoja eikä ole olemassa yhtä ja oikeaa suhdetta miten niitä tulisi ruokavalioon sisällyttää. Liikunnan ja kehonkoostumuksen suhteen on olemassa erilaisia tavoitteita ja niiden saavuttamiseen tarvitaan erilaisia määriä hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja. (Lisäksi ravintoaineiden lähteet vaikuttavat asiaan: Coca-colan sokeri ja vaikkapa bataatin hiilihydraatti ovat kaksi eri asiaa.)

* Opettele lepäämään riittävästi. Stressi on merkittävä tekijä riittävän levon ollessa kyseessä. Selvitä itsellesi mitkä asiat stressaavat ja voiko niihin vaikuttaa jollain tavalla. Huolehdi, että saat nukuttua riittävästi.

 

Mikäli jokin näistä asioista tuottaa vaikeuksia, niin tee palvelus ja hanki itsellesi apua sen asian korjaamiseksi.

 

Kaiken lisäksi jokaisen on hyvä ymmärtää ettei elämä ole optimaalista ja täydellistä, vaikka siitä kuinka yrittäisi sellaista tehdä. Hienoimmatkin harjoitusohjelmat ovat paperilla loistavia, mutta käytännössä harjoittelu ei ole yhtään niin mustavalkoista kuin kirjojen tai blogien perusteella saattaisi luulla. Välillä on alla huonosti nukutut unet ja harjoittelu ei suju, välillä on ihmissuhdehuolia ja harjoittelu ei suju, raha-asiat stressaa ja harjoittelu ei suju ja jne. Samat ongelmat koskevat täydellisen ruokavalion ja levon tavoitteluakin, välillä ihminen ei vain jaksa tehdä sitä ihanteellista superfood-smoothieta ja huolehtia kaikkien vitamiinien ja hivenaineiden optimaalisesta saannista. Läheinen kuolee, jalka katkeaa, työsuhde irtisanotaan tai mitä tahansa ikävää ja odottamatonta voi elämässä sattua ja silloin yhdenkään ihmisen voimavarat ei yksinkertaisesti riitä 100 % täydelliseen harjoittelun, ravinnon ja levon optimointiin. Elämä ei ole optimaalista suorittamista, elämä on elämää.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s